Hvordan velge riktig verneutstyr?

Slik gjør du
Når man holder på å jobbe er det bra å huske på at det viktigste verktøyet du har er kroppen din. Det er lett å glemme når man bare ”holder på litt”. Da har du også minst trening og er mest utsatt. De fire mest kritiske funksjonene du må ta vare på er syn, hørsel, åndedrett og hendene dine.
Kjetil hos Lexow, som er spesialist i verneutstyr, gir følgende råd når man pusser opp eller jobber med verktøy.
Du beskytter deg på hendene med hansker. De skal beskytte deg mot kjemikalier (maling/løsemidler/syrer/oljer) og/eller mekaniske skader.
Holder man på med kjemikalier så er det forskjell på gjennomtrengningstid på en tynn hanske mot en tykk hanske. Tynne hansker må byttes oftere. En hanske brukt med kjemikalier vil den fortsette å forvitre så lenge kjemien ikke er nøytralisert. Derfor må man ikke forvente at en hanske er som ny bare den er tørr igjen.
Hanske for mekanisk beskyttelse er avhengig av hva som skal gjøres. En tynn monteringshanske er fin for mange oppgaver som krever god førlighet, mens det kreves fort en tykkere hanske for å beskytte mot gnagsår/vannblemmer som bruk av spade eller ved fare for kuttskader.
Vernebriller beskytter øynene mot sprut (vann/kjemi/gnister) og splinter (saging/slegge/boring)
Sprutbriller er tettsittende og tilbyr en høyere sikkerhet da det er strengere tester for dette segmentet av briller. Der det er risiko for partikler fra undersiden eller oversiden er dette anbefalt.
Vernebriller skal dekke en viss andel av øyet. Først og fremst rett forfra og fra siden. De skal sitte ganske tett på ansiktet, og vil derfor lettere dugge. Derfor finnes det briller med ulike antidugg egenskaper. Antidugg beskriver motstanden for fukt til å legge seg på linsen. Dette måles i sekunder, ikke timer og hvor fort dugget forsvinner når brillene fjernes fra ansiktet eller fuktigheten gjenspeiles i prisen. Antiripe beskriver motstanden mot nedmatting av linsen. Mange slenger de oppe i verktøykassen eller tørker av linsen med møkkete hansker, men da vil du få riper.
Hørselvern beskytter mot støy, enten det er impuls- eller langvarig støy.
Begge deler er potensielt like farlig. Derfor finnes det grenseverdier for hvor mye støy det kan være på en arbeidsplass før det er krav til hørselvern. Lyd er generelt vanskelig å måle uten nøyaktige måleapparater, men dersom noe bråker over 80 db, så skal det brukes hørselvern. Ved 80 db må du rope. Komfortsonen inn i øret er et sted rundt 70 db.
Ørepropper er en effektiv lyddemper, men brukes helst der man skal være beskyttet over lengre tid da det er litt plunder å ta de inn og ut hele tiden.
Ørepropper med bøyle er som ørepropper, men blir ikke dyttet like langt inn i øregangen, og tetter derfor dårligere. Krever litt justering for å passe riktig, men er veldig hendige.
Øreklokker gir den beste beskyttelsen da den også beskytter for lydvibrasjoner fra kjevebenet. Den er enkel å ta av og på. Det er ulik dempingsgrad, men også en fare er at man kjøper for mye dempende hørselsvern og at man tar de av seg på grunn av behov for å snakke. Litt demping er bedre enn ingen demping.
Støvmaske brukes til å beskytte lungene våre mot partikler(støv/røyk/tåke) og gasser.
Partikler er overalt i lufta. Kroppens flimmerhår er med på å fange opp disse partiklene, og føre dem ut av kroppen. De partiklene vi ser i et støvfylt rom er de minst farlige for de klarer kroppen fint å stanse, men alt med måte. Det vi ikke ser er derimot det farligste. Dette kan potensielt skape alvorlige luftveissykdommer som Kols og andre tilsvarende lungesykdommer.
Støvmaske er enkleste formen for partikkelfilter. Partikkelfilter deles inn i 3 klasser P1, P2, P3. Dette beskriver hvor mange % partikler som blir fanget opp. P2 er for fint støv og P3 er strengeste klasse mot farlig støv (asbest, bunnstoff, etc). En tynn kortidsmaske egner seg godt til møkkete, men lite anstrengende oppgaver. Gode masker har lav pustemotstand, og oppleves mer komfortable.
Filtermasker beskytter mot gasser med tydelig lukt og/eller smak. Kroppen vår venner seg veldig fort til nye lukter, og vi blir mindre oppmerksomme på lukter dersom vi oppholder oss i et gassfylt rom over tid. Alle kjemikalier har en beskrivelse i bruksanvisningen om egnet åndedrettsvern og øvrig beskyttelse som hansker og så videre. Gassfilter deles inn i 4 filterkategorier A,B,E,K. Dette er filter som kommer alene og som kombifilter. Gassfilter bør alltid brukes sammen med partikkelfilter.
Halvmaske kan kombinere bruk av gassfilter og partikkelfilter. De kan komme med utskiftbare filtre, og er til korttidsbruk. Gassfilter skal brukes ved oljemaling, lakkering, prepping av ski, bruk av sterk kjemi og så videre. Det finnes også helmasker som har høyere beskyttelsesfaktor og beskyttelse for øye.
Luftlekkasjer inn under masken er noe som gjør åndedrettsvernets beskyttelsesfaktor mest variabelt. Skjegg og dårlig tilpasset maske er de største årsakene. Man bør søke høyest mulig beskyttelsesfaktor. Dette sier noe om hvor mye renere lufta er på innsiden enn på utsiden av masken.
Hva trenger du
- Vernebriller - ved sprut (maling av tak), splinter og alt av tyngre verktøy
- Hansker - beskyttelse mot maling, alt av tyngre elektroverktøy samt hageredskaper.
- Hørselvern - saging som motorsag, kappsag eller stikksag.
- Åndedrettsvern - saging, pussing, legging av isolasjon og andre oppgaver som skaper støv.
Tips med bilder og video

Vernebriller
Oversikt over ulike kvaliteter på vernebriller

Hørselvern
Oversikt over ulike typer hørselvern

Åndedrett
Oversikt over ulike typer støvmasker av god kvalitet

Hansker
Oversikt over ulike typer hansker